Det fantastiska stålet
Stål är hårt, hållbart, glänsande och det “klingar” metalliskt om man slår på det. Det är kanske detta som är sinnebilden för gemene man när de hör ordet stål nämnas. Många tänker inte på att stål faktiskt är en legering, alltså en blandning av minst två grundämnen (där åtminstone en av dessa måste vara en metall). Stål är inte ett grundämne – stål är en en förening av flera. Det främsta grundämnet i stål är istället järn, men även kol tillsätts i denna legering. Mängden kol kan dock variera (vanligast mellan 0,5-2 %). Denna blandning skapar stålets fantastiska egenskaper, såsom dess hårdhet och tålighet i kombination med dess formbarhet.
Stålets historia
Att förena just järn och kol är något som gjorts sedan lång tid tillbaka. Det äldsta beviset man har för att människan har gjort på detta vis är en kniv som man har hittat i Egypten, 900 år f.Kr, men det finns vissa andra fynd som tyder på att det förmodligen är ännu längre än så. Att hitta den perfekta blandningen av järn och kol tog dock längre tid. Det var först på 1300-talet som man kom på hur man skulle göra legeringen på bästa sätt, så att man kunde få ett stål som inte bara var hårt utan även hållbart och smidbart.
I vår tid
Idag så finns det många moderna varianter på denna smidbara legering av stål. Kol är sällan det enda man tillsätter till järnet utan, beroende på vilken egenskap man eftersträvar hos stålet, är det vanligt att även blanda i krom, molybden eller vandin. Kunskapen om stål, och förfiningen av tillverkningen, har hela tiden utökats och utvecklats. Det finns företag som helt och hållet riktar in sig på att tillverka och, eller, sälja stål och stålprodukter. En av dessa är exempelvis Steelpro och dem hittar man här: http://www.steelproab.se/.