Nya produkter med lasersvetsning
Med traditionell svetsning hade det inte varit möjligt att producera alla de högteknologiska produkter som har blivit en del av vår vardag. Man har visserligen haft kunskapen för att svetsa ihop metaller, men med den nya teknologin kan man göra det i fler material, med större precision och bättre resultat. Det är finlirarnas marknad, kan man säga. På 1980-talet fanns det några pionjärer i Sverige som tänkte tanken att utveckla lasertekniken och få fram nya metoder. De lyckades med det och nu kan man konsultera dem om man har egna idéer om produkter att tillverka.
Värme på stället
Man lägger fogarna tätt vid lasersvetsning, och det är i princip bara varmt just där man svetsar. Eftersom man svetsar uppifrån, är värmen bara koncentrerad på en liten yta i taget. Det material som smälts rinner bara ner direkt i fogen. Därför är det idealiskt med lasersvetsning på små elektronikprylar, batterier och reläer. Man kan också svetsa i fler material, som till exempel zirkonium och titan. Har delarna som ska svetsas samman en komplicerad form, går det bra att lasersvetsa i alla fall. Delarna kan vara verkligt små, det spelar ingen roll. Dessutom krävs det för det mesta ingen bearbetning. Själva svetsningen är beröringsfri.
Nyttoprylar som är lasersvetsade
Exempel på produkter som är lasersvetsade är elektronikbehållare, till exempel pacemakers. Men även inom bilindustrin behövs det lasersvetsade karosseridelar och inom flygindustrin tillverkar man delar till flygmotorer med samma metod. Har du någon egen uppfinning som du vill få hjälp med att lasersvetsa, kan du bara ta kontakt med en firma som är specialist på området. Tack vare alla nyfikna och kreativa tekniker, har vi nu fått nya prylar som vi förr bara kunde drömma om. På en liten yta av en produkt ryms det många funktioner, och det har vi till stor del lasersvetsningen att tacka för.