Byggnader av stål i Stockholm blåser inte omkull

17 september 2021 william_eriksson

Om du hade fått lov att vara en superhjälte, vem hade du varit då? Du får välja att ta över en befintlig superhjälte alltså, inte skapa dig en ny. Det självklara valet är förstås Stålmannen. Han har fått sitt namn av en anledning. Stål. Detta oerhört hårda material som skapas av järn. Det är inte mycket som rår på stål. Det går verkligen att förstå varför Clark Kent valde namnet Stålmannen. Eller rättare sagt, varför de svenska översättarna valde det namnet.

Stål är som sagt ett väldigt hårt material. Det finns i många vardagliga saker du säkert använder varje dag. Bestick. Cykeln. Bilen. Stål finns även i hus och byggnader för att de ska stå pall för yttre och inre angrepp.

Vad en byggnad av stål uppenbarligen inte klarar av är dock om man kraschar ett Boeingplan in i huset. Så var i alla fall fallet med World Trade Centers tvillingtorn den 11 september 2001. Två stålbyggnader som rasade efter att två passagerarflygplan flugit rakt in i dem.

 

Stålmannen rekommenderar stål

Nu finns det inga tvillingtorn av den kalibern i Stockholm. Det är kanske inte just det man oroar sig över först och främst när man bygger nya hus och byggnader. Man bygger snarare för att byggnaden ska hålla långt och länge och stå emot vanligt slitage. Och då finns det ingenting lämpligare att använda sig av än stål. Det skulle till och med Stålmannen hålla med om. 

Kanske skulle han hålla med om det så mycket att han tycker att du ska googla “Stål Stockholm”. Du vet ju aldrig när du kan behöva ett lager av stål. Det kanske blir brist en dag. Vad ska du i så fall använda för att bygga dina hus? Lera? Gräs? Skulle inte tro det. Sådant blåser bort. En varg pustar och frustar inte omkull stål.