Ingen konst att deklarera

23 april 2019 Leif Ericson
Ingen konst att deklarera

Det är väl ingen konst att deklarera? I varje fall inte du man följer de råd som komikern Hasse Alfredsson en gång sa i en sketch. Enligt honom ställde Skatteverket två viktiga frågor och gav en uppmaning:
1. Hur mycket tjänade du förra året?
2. Har du något kvar?
3. Skicka in det!

Riktigt så drastiskt behöver dock inte vara. Inte om du följer de anvisningar som Skatteverket i dag ger. Du kan nöja dig med att bekräfta Skatteverkets upplysningar via en app som du kan ladda ner. Du kan bekräfta upplysningarna om dig via e-tjänsten eller helt enkelt bara skicka ett sms. Och telefonen är ju inte avskaffad, så det går också bra att ringa. Slutligen kan du alltid använda pappersblanketten.

Man drunknar i frågor

Men du ska nästan vara expert på bokföring för att klara av deklarationen, så snart du har annat än en enda inkomst. Om du har gamla studielån, har sålt en lägenhet eller sommarstuga, har ränteavdrag som ska fördelas eller har en lite hobby som ger en blygsam intäkt så skall du deklarera. Men det gäller att notera intäkter på rätt ställe och komma ihåg alla avdragen för allt från räntor och resor till bidrag och understöd.

Om allt går som du förväntar så kan det bli en liten slant i skatteåterbäring. Men det är inte alla förunnat. Många får i stället det obehagliga meddelandet att de har betalt för lite skatt föregående år och därför får kvarskatt. Kan du förresten överklaga Skatteverkets beslut?

Många anser att det är besvärligt att deklarera eftersom de är oroliga för att inte få med alla avdrag, och en hel del litar inte riktigt på att alla bilagor kommer med när de gör en elektronisk deklaration. Det bästa man kan råda alla villrådiga till är att kontakta en revisor eller advokat och be om hjälp. Det går ocks bra att be Skatteverket om hjälp – men då ska du lita på att du då får bästa möjliga rådgivning.